10 personer
1 purjolök
1 fänkål
1 msk smör
1 msk olivolja
1 1/2 liter vatten
3 dl torrt vitt vin
8 dl vispgrädde
4 tärningar fiskbuljong
1 1/4 dl koncentrerad hummerfond
1 tsk salt
2 paket saffran á 0,5 gram
2 krm curry
1 1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk cayennepeppar
5 tomater
250 gr haricots verts
500 gr skinn- och benfri laxfilé
500 gr filé av gös, hälleflundra, torsk etc
1 burk kräftstjärtar
Vitlöks Creme fraiche
3 dl Lätt Creme fraiche
2 msk majonäs
2 tsk Dijonsenao
2-3 vitlöksklyftor
Finhacka purjo och fänkål och fräs upp i smör/olja. Tillsätt vatten, vin, grädde, buljong, hummerfond och kryddor.
Låt soppan koka på medelgod värme i c:a 15 minuter.
Skålla, skala och kärna ur tomaterna och finhacka köttet.
Ansa bönorna. Blanda ned tomathack och bönor i soppan och låt koka i 5 minuter.
Skär fiskfiléerna i 2 cm stora tärningar och lägg ned dem i soppan. Sjud försiktigt några minuter och blanda till sist i kräftstjärtarna.
Servera soppan med vitlöks Creme fraiche.
Vintips
Engelgarten, 2001
Tim Adams, Semillon, 2006
Doft: Tät intensiv doft av frisk citron och grapefrukt med liten fet honungsblommig inramning.
Smak: Rund, fyllig och lätt ekig med bra syra, längd och stil.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar