lördag 5 december 2009

Lammfilé med vinbärssås och chévrebakade rotsaker




Inedienser:
Lamm (ytter)filé 600 gram
Salvia (färskhackad) 2 msk
Timjan (färsk, hackad) 2 msk
Salt & peppar


Morot 3 styck
Palsternacka 4 styck
Sparrisknoppar 10 styck
Potatis (fast sort) 3-4 styck
Tomater 4 styck
Chèvre 150 gram
Pinjenötter 1 dl
Olivolja 1,5 msk
Honung (flytande) 1 msk

Sås:
Vinbärsgelé 4 msk
Kalvfond (konc) 3 msk
Matlagningsgrädde 2 dl
Pepparmix


Tillagning:
Sätt ugnen på 200°C. Skala och hacka rotsaker och sparris grovt. Skölj och dela tomaterna. Lägg allt på en plåt och ringla över olivolja, salta.
Sätt in rotsakerna i ugn i cirka 25 minuter.

Putsa lammköttet rent från senor. Hacka timjan och salvia och strö över filén.Salta och peppra rikligt. Stek i nedre delen av ugn till innertemperatur 57°C (20 min).
Ta ut köttet ur ugnen. Höj ugnstemperaturen till 250°C.Smula chévre över rotsakerna och strö över pinjenötterna. Avsluta med att ringla över lite honung. Låt stå i ugn tills osten och pinjenötterna fått fin färg.

Sås: Smält vinbärsgelé i en kastrull på medellåg värme och tillsätt fond + grädde. Låt koka upp, smaka av med pepparmix.


Vintips
Chateau de Valois, 2006. Druva: Merlot.
En vin från Pomerol i Bordeaux.
Doft: Plommon, svarta vinbär. Smak: Även här plommon och svarta vinbär, fatvanilj.
Vinet behöver ordentlig luftning, minst 1 timme. Kraftig syra som passade utmärkt med vinbärssåsen.


1 kommentar:

  1. Man kan lägga till att vinet behöver ordentlig luftning, minst 1 timme. Kraftig syra som passade utmärkt med vinbärssåsen:-)

    /Anders

    SvaraRadera