lördag 5 december 2009

Lussebullar

Idag doftar det underbart nybakt i huset. Jag har bakat lussebullar. Anders körde en sväng till Vitemölle för att titta till huset medan jag stannade hemma för att baka. Kände verkligen för att göra detta idag, behövde göra något avkopplande och mysigt. Jag hade hittat ett nytt recept som utlovade fluffiga, mjuka bullar - Mamma Bulldegs goda lussebullar - visst låter det gott!?

Ja, de blev riktigt goda. Här kommer receptet om ni vill testa.



Mamma Bulldegs goda lussebullar
Ingredienser:
50 g jäst för söta degar (1 paket)
150 g riktigt smör
5 dl gammeldags mjölk
250 g Kesella gourmet
2 pkt saffran (1 g) + 1 sockerbit
2 dl vit baksirap
1/2 tsk salt
Drygt 18 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
Russin
Ägg till pensling
Gör så här:
Lägg russinen i blöt i en skål med vatten.
Smula jäst i en bunke. Stöt saffran tillsammans med en sockerbit i mortel och häll sedan över det i en kastrull som du ställer på spisen med en klick smör i. Låt saffranen "svettas" med smöret tills det småputtrar men se till att det inte bränns (OBS detta moment är mycket viktigt för att få ut smak från saffranen!).
Lägg i resten av smöret i kastrullen och smält på svag värme, häll i Kesella och mjölk och värm till fingervarmt. Häll spadet över jästen och rör om.
Ha genast i sirapen.
Rör i övriga torra ingredienser (mjöl, salt och bakpulver).
Låt jäsa under bakduk i 30-40 minuter, helst nära spisen eller nära ett element.
Baka ut degen. Knåda ordentligt men knåda inte i för mycket mjöl! Degen ska vara så fast att den inte fastnar i bakbordet men fortfarande lite klibbig. Forma degen till lussebullar. Låt jäsa på plåt ca 20 minuter, gärna på varmt ställe.
Låt russinen rinna av och peta i dem i bullarna och pensla med uppvispat ägg.
Grädda i ugn 8-10 minuter (beroende på storlek) i 225 grader. Vakta noga och låt inte bullarna vara inne för länge!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar