8 port
1 kg sjötungsfilé
2 dl torrt vitt vin
3 dl fiskbuljong
Gratängsås
3 msk smör
4 msk vetemjöl
4 dl fiskspad
1 dl vispgrädde
2 äggulor
100 gram smör
Gratinering
8 portioner potatismos
2 äggulor
2 humrar
15-20 champinjoner
Dill
Smörj ett ugnssäkert fat och lägg på fiskfiléerna. Häll på vin och så mycket fiskbuljong att det nätt och jämnt täcker fisken. Täck med aluminiumfolie och sätt in i ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter.
Häll försiktigt ned fiskspadet i en kastrull och koka ihop något. Fräs smör och mjöl. Späd med fiskspad och grädde. Låt koka i cirka tre minuter. Ta såsen från värmen och rör ned äggulor. Tillsätt smör i klickar. Rör hela tiden. Smaksätt med salt och vitpeppar.
Gör ett gott potatismos och tillsätt äggulor. Spritsa moset runt fisken och häll såsen över fisken. Gratinera i 275 grader varm ugn tills rätten får färg, cirka 10 minuter.
Garnera med hummer, smörstekta champinjoner och dill.
Vintips
Bourgogne Chardonnay, Macon-Milly-Lamartine 2007.
Tack för ett smidigt recept på denna underbara rätt.
SvaraRaderaVi skall avnjuta denna på Nyårsafton.
Tyvärr fanns ej vintipset på mitt lokala bolag.
Har du kanske något annat tips? Eller kan man ta vilket Bourgogne Chardonnay som helst?
mvh/Patrik
Vinet vi drack var mycket torrt, fruktigt och friskt, med tydlig mineralitet. Det bör absolut gå bra med en annan liknande vit Bourgogne, eller kanske Chablis.
SvaraRaderaVi har även druckit en torr Chenin blanc till, det fungerade också bra.
Lycka till!