onsdag 28 april 2010

Örtdoftande lamm på bädd av potatis- och körsbärstomater

Fantastiskt mör lammytterfilé med härliga dofter av timjan. Serveras med ugnsbakad potatis och småtomater och en fräsch citronyoughurt.



4 pers

Lammfilé
600 gram lammytterfilé
Olivolja av god kvalitet
1 dl hackade örter av timjan och bladpersilja

1. Salta, peppra och stek lammfiléerna i stekpanna.
2. Lägg upp på folie och låt vila inlindat cirka 10 minuter.
3. Pensla filéerna med olivolja och strö över de färska kryddorna.

Potatis och småtomater
1 kg mande-l, sparris- eller färskpotatis
300 gram körsbärs- eller små plommontomater
Färsk timjan
Olivolja

1. Dela potatisen på längden och lägg i en ugnsfast smord form.
2. Baka i 200 grader varm ugn 20 minuter.
3. Lägg i tomater, timjan, salt och peppar och ringla över olivolja.
4. Sätt in i ugnen ytterligare 10-15 minuter.

Citronyoghurt
2 dl matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta
1 msk honung
1/2 citron, skal och saft
1 tsk salt

1. Häll matlagningsyoghurten i en bunke.
2. Skala och pressa i vitlök, honung, citronskal och citronsaft. Smaka av med salt.

Dela lammfiléerna i portionsbitar och lägg upp på potatis- och tomatbädden. Toppa med lite mer färsk timjan för doftens skull. Servera med citronyoughurt.

Vintips
Till det här örtdoftande lammet passar en Shiraz alldeles förträffligt. Vi provade med en Kevin Arnold 2004 från Stellenbosch, Sydafrika. Väldigt mjukt och välbalanserat med goda frukttoner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar