torsdag 25 februari 2010

Tulpaner, tulpaner, tulpaner

Dessa underbara färgklickar som lyser upp i vintermörkret! Jag har dille på krispiga tulpaner just nu. Lite vardagslyx att köpa en ny fräsch bukett till helgen, det får man unna sig!!

Visste du att tulpanen (Tulipa) kommer ursprungligen från södra Europa, norra Afrika och delar av Asien. Ordet tulpan kommer från persiskan och betyder turban. Till Europa kom trädgårdstulpanen från Osmanska riket på 1500-talet. Under 1600-talet blev tulpanen otroligt populär i Holland och det utbröt en hänsynslös spekulationsmarknad. I extrema fall kunde en enda tulpanlök kosta en tredjedel av en årslön! Läste en bok om temat för några år sedan - Tulpanfeber av Deborah Moggac. Riktigt bra!

Svenskarna ligger långt framme när det gäller att älska tulpaner. Det säljs ca 130 miljoner tulpaner i Sverige varje vår! Jag bidrar starkt till denna summa :-)

Om man vill hålla sina tulpaner fräscha länge ska man efter inköp snitta dem och sedan placera med pappret om i en vas med ISKALLT vatten. Efter en timme kan man ta bort pappret. Har man ork kan man placera tulpanerna på ett svalt ställe på natten och undvika direkt solljus. Byt vatten varannan dag, och snitta om stjälkarna varannan eller var tredje dag. Ställ inte tulpaner i närheten av fruktskålen, då frukt utsöndrar etylengas som påskyndar tulpanernas åldrande.

Efter en rätt trist vecka med magsjuka och galet rörigt jobb ser jag fram emot den stundande helgen och att få hem mina kära föräldrar på middag på lördag. Dags att planera vad det ska bli till middag - det blir trevligt!
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar