torsdag 7 maj 2009

Lammfärsbiffar med fetaost, rostade rotfrukter och citronyoghurt



4 personer

Biffar
1 msk smör till stekning
500 g lammfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
4 msk ströbröd
1 dl mjölk 3%
2 ägg
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
100 g fetaost

Rostade rotfrukter
Potatis, t ex Asterix
300 g morötter
(300 g palsternacka)
1 msk olivolja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Rikligt med Santa Maria Forest Blend
1 dl grovhackad ruccola

Citronyoghurt
2 dl matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta
1 msk honung
1/2 citron, skal och saft
1 tsk salt

Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala och finhacka lökarna. Svetta löken i olivoljan, låt svalna. Rör ihop ströbröd och mjölk. Blanda lammfärsen med löken, ströbrödsmjölken, ägg, salt och svartpeppar. Smula försiktigt i fetaosten. Forma fyra biffar och stek gyllenbruna i smöret. Baka färdigt i ugnen 10 minuter.
2. Tvätta rotfrukterna i kallt vatten. Dela dom på längden och lägg över i en ugnsfast form. Blanda runt med olivolja, salt och svartpeppar. Krydda med Forest Blend. Rosta i ugnen 30 minuter tills dom är mjuka och fått fin färg. Blanda sedan rotfrukterna med ruccola.
3. Häll matlagningsyoghurten i en bunke. Skala och pressa i vitlök, honung, citronskal och citronsaft. Smaka av med salt.
4. Fördela lammfärsbiffarna på tallrik och lägg på rotfrukterna. Avsluta med att ringla runt citronyoghurten.

Vintips
2006 Jaffelin, Mercurey Premier Cru, Bourgogne
149 kr
Fräsch pinotdoft med litet fatinslag. Lite örtigt, kryddigt och med smak av ren frukt och balans.



Vi avslutade med en tallrik med exotiska frukter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar