söndag 24 januari 2010

Foccacia-bröd

Vill ni ha ett gott bröd på tapasbordet så prova gärna denna superläckra foccacia!



25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1/2 tsk gourmetsalt
2 msk olivolja
12 dl vetemjöl
1 msk olivolja
1 dl svarta oliver, urkärnade
1 tsk timjan
1 tsk rosmarin
1 tsk oregano
2 tsk gourmetsalt
Ev färska rosmarinkvistar till garnering

Gör så här:

1. Finfördela jästen och rör ut den i det ljumma vattnet. Tillsätt salt och olja. Rör ner vetemjöl. Det blir en ganska lös deg. Låt den jäsa i 40 minuter under bakduk.

2. Smörj en ugnssäker form ca 30x20 cm med smör eller olja. Tryck ut degen i formen med mjölad hand. Pensla degen med olivolja, tryck ner oliverna i degen, strö på kryddor och salt. Sätt ugnen på 225°.

3. Låt degen jäsa 15 minuter under bakduk. Grädda på nedersta falsen i ugnen ca 30 min. Stjälp upp på galler och låt svalna under bakduk.

Vintips
Till många olika tapasrätter är det gott med ett lätt vitt vin, till exempel Sauvignon Blanc. Det passar också med rosé. Mulderbosch från Sydafrika är prisvärt och mycket gott. Finns att köpa på Systembolaget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar