Ankbröst med hasselbackspotatis
Ankbröst med potatis- och jordärtskockspuré
4 port
2 ankbröst
Rivet skal av 1/2 apelsin, 1/2 lime, 1/2 citron
Salt, peppar
2 dl kycklingbuljong
3 dl apelsinjuice
1/2 dl vitvinsvinäger
1 scharlottenlök
(1/2 dl hackad persilja)
50 gram smör
Potatis
Ströbröd
Smör
Hasselbackspotatis
Skala potatis av fast sort. Skär av en bit på undersidan så att potatisen står stadigt. Skär snitt i potatisen, men inte ända ned. Placera potatis i en smord ugnssäker form. Strö över ströbröd och salt och peppar. Lägg en klick smör på varje potatis.
Baka i 225 grader ugn ungefär 50 minuter tills potatisen får en gyllenbrun färg.
Citrusanka
Får man tag på färskt ankbröst kan man med fördel marinera ett par timmar i en god citronolja.
Tag bort silverhinnann på baksidan av ankbröstet. Gör sedan 8 snitt försiktigt i skinnet. Krydda med skal från citrusfrukterna, salt och peppar. Bryn köttet på låg värme i stekpanna, först med skinnsidan nedåt, vänd och bryn andra sidan.
Baka klart i ugnen på 175 grader till en innertemperatur på 65 grader (rosastekt). Tag ut och låt vila i 5 minuter innan bröstet skivas upp.
Sås
Svetta löken i lite smör, slå på juice, buljong och vinäger. Koka ned tills 1/3 återstår. Sila och vispa i smöret. Smaka av med salt, peppar och ev hackad persilja.
Potatis- och jordärtskockspuré
Potatis
Jordärtskockor
Mjölk
Smör
Salt, peppar
Koka potatis av mjölig sort tillsammans med jortärtskockor, ungefär 2/3 potatis, 1/3 kockor. Häll av vattnet och stöt med en potatisstöt. Rör i smöret i klickar. Häll på varm mjölk och vispa med elvisp. Krydda med salt och peppar.
Severa gärna med små fina gröna ärtor eller gröna bönor.
Vintips
Till anka föreslår vi en Pinot Noir. Varför inte slå till på en Bourgogne.
Denna kväll drack vi en Corton-Grand Cru, 2004. Gott men inte värt sitt pris.
Vi har även provat en Pinot Noir Galpin Peak 2006 till denna rätt. Mycket gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar