söndag 17 januari 2010

Sauvignon Blanc från Sydafrika: Tokara, Ataraxia och Cape Point


Cape Point, Sauvignon Blanc, 2008

Doft: Tropiska frukter, citrus, grapefrukt och nyklippt gräs.

Färg: Ljust, ljust gul.

Smak: En torr och krispig smak som slutar i lime.

Detta är en ung och dynamisk vinodlare. Mitt på Cape halvön skapades 1996 Cape Point Vineyards och 1997 planterades de första SB-plantorna på bergssluttningarna mitt emellan Indiska Oceanen och Atlanten. Vingården specialiserar sig på just SB och Semillion, där deras terroir är perfekt för dessa druvor.


Ataraxia, Sauvignon Blanc, 2008

Doft: En explosion av vita vinbär, färsk passionsfrukt, örter, melon och grapefrukt.

Färg: Ljust gul.

Smak: Vinbär, tropiska frukter, citrus.

Ken Grant, tidigare vinmakare på det världsberömda Hamilton Russel skapade Ataraxia så sent som 2004, men har redan blivit enormt uppmärksammad framförallt i USA, där hans Chardonnay 2008 rankades som det bästa sydafrikanska vinet överhuvudtaget!

Vi provade alltså gården SB från 2008, ett vin som fått betyget 4,5 i Platters vinguide.



Tokara, Sauvignon Blanc, 2008

Doft: Nässlor, guava, fläder.

Färg: Ljust gul.

Smak: Fläder, krusbär, guava, nässlor.

Tokara en ny restaurang mitt ute bland vinodlingarna i Stellenbosch. Tokara har en egen vinproduktion i samarbete med Gyles Webb på Thelema. Det var alltså här jag tilllbringade min födelsedag i fjol och då drack jag detta vin! Druvorna till det här vinet är hämtat från Elgin, som ligger nära Walker Bay. Vinet har fått full pott, dvs 5,0, av Platters guide både 2007 och 2008! En riktig favorit och höjdare om man frågar mig!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar