tisdag 12 januari 2010

Supergod fiskgratäng

Det är de små detaljerna som gör en fiskgratäng till ljuvligt god festmat. Först får fisken sjuda ensam i ugn, spadet används till såsen och kräftstjärtarna/räkorna läggs direkt på fisken, inte i såsen. Sen sköter ugnen resten!





4 pers
600 g torskfilé, bergtunga etc
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
1 burk kräftstjärtar i lake eller 500 g räkor, oskalade


Potatismos:
800 g potatis, mjölig sort
1 dl mjölk
2 msk smör
salt, vitpeppar
1 st äggula


Sås:
1 1/2 dl fiskspad
3 dl vispgrädde
1 msk skaldjursfond, koncentrerad
2 msk vetemjöl
1 msk pressad citronsaft
Dill
salt, vitpeppar


Garnering:
Kräftstjärtar, citronklyftor och dill

Tillagning:
1. Skär fiskfiléerna i bitar och lägg den i en smord ugnssäker form. Salta och peppra fisken. Täck över fisken med bakplåtspapper.


2. Tillaga fisken mitt i ugnen, cirka 15 minuter i 225 grader. Häll av fiskspadet från formen i en kastrull.


3. Tillsätt matlagningsgrädde, skaldjursfond och vetemjöl. Vispa och låt koka upp. Låt såsen sjuda 3 minuter under omrörning. Tillsätt citronsaft och dill. Smaka av med salt och peppar.

4. Fördela kräftstjärtarna (spara några till garnering) eller skala räkorna och fördela över fisken. Häll såsen över fisken.

5. Skala, skär potatisen i bitar och koka den riktigt mjuk i lättsaltat vatten, cirka 20 minuter. Häll av vattnet och pressa eller stöt sönder potatisen. Blanda med het mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar. Rör ner en äggula.

6. Spritsa eller klicka moset med en sked runt kanten på formen och gratinera i mitten av ugnen, 10-15 minuter. Dekorera med resten av kräftstjärtarna/räkorna, citronklyftor och dill.


Vintips
Vi rekommenderar en torr, krispig Chardonnay.
Vi drack en Chardonnay, Bourgogne Les Sétilles, 2006. Smakade utmärkt till denna fiskgratäng.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar